De visual van de Eisenhower matrix: plak ‘m op je koelkast.

visual Eisenhower Matrix

Ben je ook wel eens overweldigd geweest door een overvloed aan taken die allemaal tegelijk lijken te schreeuwen om jouw aandacht?

Welkom in de wereld van hybride werken, sociale verplichtingen, en het jongleren met je (gezins)leven, files, sociale media, to-do lijsten… en ga zo maar door.

Gelukkig is er een krachtig hulpmiddel dat je kan helpen om grip te krijgen op deze chaos: de Eisenhower Matrix.

We hebben dagdagelijks een overvloed aan verantwoordelijkheden. Het is dus essentieel om onze taken te prioriteren op een manier die ons helpt om echt productief te zijn. De Eisenhower Matrix, ook bekend als de Urgentie-Importance Matrix, is een eenvoudig maar super effectief instrument dat ons helpt om dit te bereiken.

Laten we eens kijken naar hoe je deze matrix kunt gebruiken om je dagelijkse taken te organiseren en je productiviteit te maximaliseren:

Verdeel je taken

Neem even rustig de tijd om al je taken te inventariseren. Dit omvat werkgerelateerde taken, huishoudelijke klusjes, sociale verplichtingen en alles daartussenin. Verdeel ze vervolgens in vier categorieën: urgent en belangrijk, belangrijk maar niet urgent, urgent maar niet belangrijk, en noch urgent noch belangrijk.

Stel Prioriteiten

Focus eerst op de taken die zowel urgent als belangrijk zijn. Dit zijn de zaken die onmiddellijke aandacht vereisen en directe impact hebben op je doelen. Denk aan projectdeadlines, dringende problemen op het werk of persoonlijke noodsituaties. Besteed vervolgens tijd aan taken die belangrijk zijn maar niet urgent, zoals langetermijnplanning, zelfontwikkeling of quality time met je dierbaren. Onderschat deze fase niet. we hebben de neiging alles als superbelangrijk en urgent aan te merken? Maar is dat ook echt zo?

Delegeer of stel uit

Voor taken die wel urgent maar niet belangrijk zijn, overweeg of je ze kunt delegeren aan anderen of zelfs kunt uitstellen. Deze taken hebben misschien wel een deadline, maar dragen niet bij aan je doelen op lange termijn. Ten slotte zijn er taken die noch urgent noch belangrijk zijn. Deze kun je dus tot een minimum beperken.

Lucht het op? Mooi! en nu vasthouden he, dat is soms het meest lastig.

Maak gebruik van de visual!

Als je moeite hebt om dit vast te houden, en zo te blijven werken maak dan gebruik van de gratis visual van de Eisenhower Matrix die je bij deze blog krijgt. Print het uit en hang het op een zichtbare plek, zoals op je bureau of op de koelkast. Op die manier heb je altijd een visuele herinnering aan de prioriteiten die je hebt gesteld.

Door de Eisenhower Matrix te gebruiken, kun je niet alleen je dagelijkse taken effectiever beheren, maar ook meer controle krijgen over je tijd en energie. Het stelt je in staat om bewust keuzes te maken over waar je je kostbare middelen aan wilt besteden, zodat je kunt focussen op wat echt belangrijk is voor jouw succes en welzijn.

Dus, waar wacht je nog op? Download de gratis visual van de Eisenhower Matrix hier in PNG (web) en hier in PDF (print) in een hoog resolutiebestand (HR).

Breng wat orde in de chaos van je dagelijkse taken en zie hoe je productiviteit toeneemt en je hartslag daalt, of die van je klant. Dat mag ook 😉.

Deel dit artikel:

Gerelateerd